miercuri, 25 noiembrie 2009

Ce facem cu colegii mirositori?

M-am mutat recent intr-un birou nou. Toate bune si frumoase – spatiu mai mare, colegi mai dragutzi etc. Am despachetat de zor in prima zi cele enshpe mii de cutii pe care le car de fiecare data dupa mine cand schimb biroul sau locul de munca. Cutii cu prostii de la cana preferata, la pixuri, la mici souveniruri primite de-a lungul timpului. In fine, procesul nu mai reprezinta o noutate pentru mine si nu are nimic spectaculos.

Tocmai ce ma asezasem eu confortabil in noul meu scaun, cand simt un iz puternic de transpiratie. Dar trebuie musai sa reusesc sa surprind duhoarea: imaginati-va o combinatie intre dihor mort si carne uitata 3 luni intr-un frigider scos din priza. Got the picture?

Bun. Ma uit in drepta, ma uit in stanga si gasesc sursa: prin spatele meu tocmai trecuse un coleg masiv care purta cu el “parfumul” a 5 zile (pe putin) fara dus. Sunt pe faza si il pandesc la intoarcere ca sa dibuiesc unde are biroul. Omul vine in 10 minute, trece pe langa mine din nou, eu anticipez iz-ul si imi tin respiratia si se aseaza la 2 birouri in spatele meu in stanga.

Sunt salvata ma gandesc! O sa-l suport de 4, 5 ori pe zi trecand pe langa mine – voi fi atenta si imi voi tine suflarea si am scapat! Yupiii!!!

Vine week-end-ul, luni sunt in concediu si ajung marti la birou. Ca de obicei, la 8 sunt motz la datorie, imi fac cafeaua si bag o presa scurta pe Internet. Vine ora 9. Simt la un moment dat un miros familiar. “Ok”, imi zic, "nu-i bai, n-am fost pe faza ca sa imi strang nasul dar trece in 10 secunde".
Mai sa fie, dar eu stau si iar stau si iar stau si mirosul nu dispare. Doar nu o fi capapat forme mutante si s-a atasat de obiectele din jur?
Ma sucesc pe scaun, ma intorc, si ce mi-e dat sa vad: colegul cu pricina s-a mutat la un birou fix in spatele meu. Ei, ce naiba sa ma fac acum?!

Ca de obicei, tot mama m-a salvat (pe moment): imi pusese dimineata la pachet 2 mandarine. Le-am decojit, am mancat continutul si am stat toata ziua cu nasul in cojile lor – cred ca de un an de zile nu am mai mancat eu 2 fructe in aceiasi zi!!!!
Iar mama, vazand ca nu m-am intors cu mandarinele acasa, mi-a pus bucuroasa si ziua urmatoare inca 2. De-ar stii ea ce bine mi-a facut…

Si acum revenim la intrebarea din titlu: ce sa fac in situatia data?
Sa-i transmit colegului ca s-a inventat apa si sapunul? Sa fac aluzii cu voce tare ca miroase urat in birou? Sa continui sa mananc mandarine?

Idei?

7 comentarii:

  1. @ vixy: e de departe cel mai spectaculos post al tau. si bine scris, si pe subiect! bravo, Vixy, la mai mare!

    in materie de sfat, nu stiu ce sa zic. ca lider, sef, zeu si profesor de nesimtire, pot estima ca noul tau coleg nu stie. nu stie ca miroase, asta vreau sa zic. oamenii grasi transpira foarte mult, si daca nici nu au o nevasta acasa, care sa-i consilieze... intelegi.

    sa nu-l uitam pe nemuritorul Mugureata, colegul meu de la asigurari - afara de miros, cel mai tare din parcare!

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. @misu: Merci fain de aprecieri! Imi dau curaj!
    Legat de coleg, astept sa vad daca primesc si alte pareri. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Am o idee "soft" .
    Cu prima ocazie (aniversare, Craciun etc.) fa-i un cadou (banal): o trusa de cosmetica masculina, cea care de obicei are in ea un after-shave, crema de ras si un deodorant. Inlocuieste insa in trusa spray-urile de after shave si crema de ras tot cu spray-uri deodorante... Fa-o profesionist: aceeasi marca de deodorant, eventual sprayuri cu arome diferite (ziua/seara, sport, ocean-fresh etc.)
    Daca persoana intelege gestul tau, ai castigat (probabil). Daca reactioneaza negativ, da vina pe banditii astia din comert care au schimbat sprayurile scumpe cu altele mai ieftine si scuza-te ca nu ai observat.
    Totusi (serios): persoanele corpolente transpira des si abundent; unii au chiar o problema cu transpiratia si ar trebui sa apeleze la un dermatolog pentru a corecta deficienta. Deci daca nu merge cu apa si sapun sau cu deodorant trebuie incercat altceva...
    PLANUL B: incearca cu OOST care inlatura mirosurile nu doar le acopera...
    PLANUL A+B: pune spray-ul OOST in trusa cosmetica.
    Regards 7MIU

    RăspundețiȘtergere
  5. Pentru inceput am sa-ti pun mai multe mandarine.Sper sa ajute.
    Mama

    RăspundețiȘtergere
  6. Oare ce e mai grav: poluarea aerului sau poluarea fonica? :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Mda...si eu zic ca cel mai bine ar fi ca in prima faza sa-ti pui pe birou un Airwich (parca se numeste) si sa-l pui ostentativ batatnd spre el..doar -doar va avea vreo replica.
    Apoi, daca timpul trece si prinzi curaj, ii poti spune de la obraz...cat mai delicat cu putinta ca e deranjant mirosul si sa faca ceva in acest sens. Sau poti apela la vreun coleg de birou care ii este apropiat sau cu tupeu mai mult.
    Cred ca este cumplit sa suporti asta 8-9 ore pe zi. Iti taie pofta de munca, de mancare, de concentrare...Brrr
    Cred ca un asemenea specimen este bun de tinut alaturi cand intri la dieta ..ca sigur nu-ti mai arde sa mananci !
    Succes!!

    RăspundețiȘtergere