joi, 26 noiembrie 2009

De ce 1 Decembrie?

Profesoara mea de istorie din liceu (am terminat Misu, by the way) a afirmat in cadrul unei lectii un lucru care mi s-a parut stupid la acea vreme: “De ce ne-am ales, noi romanii, Ziua Nationala in decembrie? Majoritatea tarilor civilizate o au in anotimpuri mai domoale astfel incat manifestarile organizate sa nu fie afectate de ploaie, frig, ceata etc.”.
Primul meu gand la auzul acestor vorbe a fost: „Ce tampenie! Nu iti alegi Ziua Nationala in functie de vreme ci de semnificatia evenimentului.” Oricum nu mi-am batut capul si mi-am vazut mai departe de preocuparile mele adolescentine (baieti, discoteci, tzoale etc.).

Insa acum, dupa aproape 10 ani de la terminarea liceului, desi preocuparile mele nu au suferit o schimbare radicala, mi-am propus sa disec putin teoria ei.

Primul aspect – Zilele Nationale ale tarilor civilizate.
Sa luam cateva exemple: Anglia 23 Aprilie, Belgia 21 Iulie, Canada 1 Iulie, Danemarca 15 Iunie, Elvetia August 1, Franta 14 Iulie, Germania 3 Octombrie, Italia 2 Iunie, Norvegia 17 Mai, Olanda 30 Aprilie, Spania 12 Octombrie, Statele Unite ale Americii 4 Iulie, Suedia 6 Iunie.
Deci observatia ei este corecta pana in acest punct.
Eu as putea chiar plusa si as zice ca si tarile vecine au niste Zile Nationale in perioade mai de Doamne ajuta: Bulgaria 3 Martie, Moldova 27 August, Ucraina 24 August, Ungaria 15 Martie - 20 August - 23 Octombrie si, cu voia dvs., as adauga si Mama Rusie – 12 Iunie.

Al doilea aspect – ce optiuni am avea noi in afara de 1 Decembrie?
Haideti sa vedem cateva din ele:
a) 9 Mai 1877: Proclamarea independentei Romaniei.
b) 10 Mai 1881: Romania este proclamata regat. Carol I este incoronat ca Rege al Romaniei.
c) 17 August 1916: Romania intra in Primul Razboi Mondial de partea Antantei.
d) 23 August 1944 –
poate cea mai controversata optiune: Regele Mihai I anunta iesirea Romaniei din razboiul contra Natiunilor Unite. Tot in aceasta zi, Romania a intrat in sfera de influenta a URSS.
e) 20 Mai 1990: Au avut loc primele alegeri libere si democratice in Romania de dupa al II-lea Razboi Mondial.

Argumente pro si contra exista pentru fiecare propunere.
Eu votez totusi cu 20 Mai si iata de ce:
- Este un eveniment ce s-a petrecut dupa 1 Decembrie 1918, deci dupa infaptuirea Romaniei Mari.
- Alegerile libere si democratice constituie un simbol al trecerii de la comunism la democratie.
- Indiferent de rezultate, s-a inregistrat o prezenta la vot nemaintalnita ulterior in Romania : peste 90% din populatia cu drept de vot a pus stampila!

Fara sa am pretentia ca lista de mai sus ar fi exhaustiva, astept pareri si impresii precum si propuneri (justificate, bineinteles) legate de alternativele la Ziua Nationala a Romaniei.

Pana atunci, ne vedem saptamana viitoare la defilare si la fasolea cu carnati!

10 comentarii:

  1. Sarbatoarea legala a Romaniei este 10 Mai.

    Iar 1 Decembrie este o inventie pur ioniliesciana. Cu cat scapam mai repede de aceasta improvizatie (1 Decembrie), cu atat ne vom fi vindecat de aceasta boala teribila, numita neocomunism (sau "comunism cu fata umana").

    Jos 1 Decembrie, sus 10 Mai!

    RăspundețiȘtergere
  2. @misu: Te rog sa argumentezi alegerea ta. Nu uita ca vorbesti cu un om de cifre. Pai ce, noi ne jucam aicea? :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu... am unele dubii...
    http://www.ziua.ro/display.php?data=2006-05-10&id=199287
    http://www.romanialibera.ro/a124166c220699/10-mai-si-consacrarile.html
    http://www.descopera.ro/dnews/4222218-ziua-regelui
    @Mişu: tot instituţia monarhului luminat e mai bună.... :))
    Indiferent dacă va rămâne sau nu sărbătoare naţională, 1 decembrie este, totuşi, un moment mare al istoriei moderne a României. Nu văd ce amestec are Iliescu aici. :-/
    Fără supărare...

    RăspundețiȘtergere
  4. @ amishor: o argumentez, normal! nu ne batem joc!

    1. 10 Mai are o lunga traditie, 1 Decembrie n-are.
    2. din punctul meu de vedere, comunismul a fost ilegal. ergo, "legile" comuniste erau ilegale. cand comunismul a crapat, revenirea la legalitate presupunea revenirea la legislatia interbelica (cu amendarile de rigoare, desigur: timpul nu curge inapoi). iar asta presupunea un proces al comunismului, similar cu proceasul nazismului, cel de la Nurenmberg. lucru care nu s-a intamplat.

    RăspundețiȘtergere
  5. @ amishor:
    3. 1 Decembrie este data unei mari adunari populare, dar nu si data Unirii Transilvaniei cu Romania. Data legala a unirii este 24 decembrie 1918, atunci cand regele Ferdinand a promulgat Decretul de Sanctionare a Marii Uniri (prin care erau primite in statul roman cele trei provincii: Basarabia, Bucovina, Transilvania - in care erau incluse Banatul, Crisana si Maramuresul; dar Banatul a trebuit impartit intre Romania si Iugoslavia, iar Crisana intre Romania si Ungaria - care isi proclamasera independenta dupa razboi).
    4. Adunarea de la Alba Iulia si rezolutia adoptata aici ar fi fost vorbe goale fara campania militara din 1919, in care Romania a invins Ungaria si a ocupat Budapesta. Tratatul de la Trianon a consfintit o stare de fapt (majoritatea etnica a Transilvaniei) si o realitate strategica (rezultatul razboiului direct).

    Vom reveni cu amanunte.

    RăspundețiȘtergere
  6. @ povestitorul: nu se supara nimeni!

    argumente: Iliescu a fost de facto dictator al Romaniei intre 1989 si 1992 (cand a devenit presedinte legal, pastrand insa intreaga putere). El a luat aceasta decizie in ianuarie - februarie 1990, iar acest lucru a fost demonstrat de istoricii astia tineri, care nu se lasa impresionati de studiile lui la Moscova. Nu degeaba ii uraste Iliescu de moarte!

    Da, 1 Decembrie este un mare moment istoric. Dar nu tot atat de mare ca 10 Mai: uniri au fost cinci, independenta a fost una. Unirile au fost foarte importante, dar obtinerea Independentei a fost decisiva: nimeni nu ar fi vrut sa se uneasca cu un stat nesuveran, mai mult, tributar cui?! Turciei!

    :)

    RăspundețiȘtergere
  7. @Mişu: Ai dreptate. Se vede istoricul din tine.
    Argumentul meu (în defavoarea zilei de 10 mai ca zi naţională) este mai prozaic. Cu toată importanţa zilei respective (pe care o recunosc), înaintaşii noştrii nu sărbătoreau evenimentele care avuseseră loc, ci ziua regelui!! Am ajuns la concluzia asta cu ajutorul relatărilor evenimentelor vremii şi cu scrierile lui conu' Caragiale. :))

    RăspundețiȘtergere
  8. @ amishor: cum a fost parada de 1 Decembrie 2009?

    RăspundețiȘtergere
  9. @Mişu: Frig, dom'le, frig, dincolo era mai cald. :)))))))))

    RăspundețiȘtergere
  10. @misu: parada a fost si n-a prea fost... dar am vazut 6 (SASE) tancuri si tot atatea avioane :)))

    RăspundețiȘtergere